Overlijden melden: 06 21 34 24 87

Moet een uitvaart plaatsvinden in een crematorium of op een begraafplaats?

Moet een uitvaart plaatsvinden in een crematorium of op een begraafplaats?
Marta ten Kate - Visser
Marta ten Kate - Visser

Eigenaar en Uitvaartbegeleider

Alternatieven voor een uitvaartlocatie

Wanneer we nadenken over een afscheidsplechtigheid voor een dierbare die is overleden, denken de meeste mensen al snel aan een begrafenis of crematie die plaatsvindt op een traditionele uitvaartlocatie. Gelukkig is er tegenwoordig zoveel meer mogelijk dan een afscheid in de aula van het crematorium of de begraafplaats.

Snel naar

Maak van een uitvaart een beleving

Steeds vaker zien we dat nabestaanden een andere locatie kiezen voor de ceremoniële afscheidsplechtigheid van hun dierbare. Een locatie die persoonlijker, origineler of meer vertrouwd aanvoelt. Of een plek die nóg beter weerspiegelt hoe bijzonder diegene was die ons verliet. Hierdoor wordt tijdens het afscheid het leven beleefd dat geleefd is.
De kracht van een uitvaart op een andere locatie is dat het een blijvende herinnering geeft. Pas dan is er sprake van een uniek afscheid, is de beleving groot en de basis gelegd voor de verwerking van het verlies.

Afscheid in de buitenlucht of op een buitenlocatie

Een ceremonieel afscheid kan plaatsvinden op een buitenlocatie, zoals het strand, in het bos, in een park of weiland of varend in een boot. Een afscheid in de buitenlucht geeft nét even een andere dimensie aan een uitvaart; de geluiden en geuren van de natuur, de ruimte en het licht om je heen. Allemaal componenten die de uitvaart net wat intenser of bijzonderder kunnen maken. Het mooie is dat sommige uitvaartlocaties inspelen op deze trend en over de mogelijkheid beschikken van een afscheid in de buitenlucht.

Uitvaart in een culturele locatie

Een afscheidsplechtigheid kan ook worden gehouden in een culturele locatie, zoals een museum, kunstgalerie of theater. Dit is vooral een mooie locatie als een overledene een liefde voor kunst of cultuur had. Deze locaties bieden vaak een unieke sfeer en kunnen de plechtigheid onvergetelijk maken. 

Afscheid op een sportclub

Was de overledene een fanatiek sporter, zeer betrokken bij een bepaalde club of stond hij/zij ieder weekend langs de zijlijn, dan is een uitvaart in het clubhuis, de kantine of op de locatie van de sportclub wellicht een mogelijkheid. Het voordeel van zo’n locatie is dat er vaak gebruikgemaakt kan worden van bestaande faciliteiten.

Een afscheid thuis of in een privéwoning

Persoonlijker kan het bijna niet: een afscheidsplechtigheid in het huis van de overledene of in een privéwoning. Dit kan een persoonlijke en intieme sfeer bieden, waarbij je alles in eigen hand hebt. Afhankelijk van de opzet en invulling, kan dit ook een interessante optie zijn om de kosten van de plechtigheid te verlagen.

Een uitvaart op een speciale locatie

Naast deze locaties is het ook vaak mogelijk om een ceremoniële uitvaart te houden op bestaande horecalocaties of buitenplaatsen. Hierbij valt te denken aan een favoriet café of restaurant, een buitenplaats of evenementenlocatie. Dit kan een bijzondere manier zijn om de overledene te eren en om de banden te versterken die hij of zij had met die locatie

Praktische aspecten om rekening mee te houden

Een bijzondere locatie kan zeer geschikt zijn om goed afscheid te nemen van een dierbare op de wijze en de sfeer die daarbij past en het leven te beleven wat geleefd is. Het is echter belangrijk om rekening te houden met praktische aspecten, zoals beschikbaarheid en toegankelijkheid van de locatie, aanwezigheid van benodigde faciliteiten, eventuele vergunningen en of er wel of geen bezwaar is tegen de aanwezigheid van een uitvaartkist.
En ondanks dat de functie van aula op een traditionele uitvaartlocatie komt te vervallen, dan nog moet de (technische) crematie of begrafenis plaatsvinden om te voldoen aan de ‘wettelijke en formele eindbestemming’ van een uitvaart.

Meer informatie

Heb je zelf een mooie locatie voor de uitvaart van een dierbare voor ogen? Laat het ons weten en wij helpen graag om op basis van de wensen en mogelijkheden een bijzondere uitvaart te verzorgen. Uiteraard kan je ook contact opnemen voor een geheel vrijblijvend kennismakingsgesprek: Visser Uitvaarten.

Dag en nacht bereikbaar